SAN
       
     
INT SHOT.jpg
       
     
INT. SHOT2.jpg
       
     
INT. SHOT3.jpg
       
     
aerial shot.png
       
     
Section
       
     
Ground Floor Plan
       
     
Mezzanine Floor Plan
       
     
SAN
       
     
SAN

Program: Coffee Bar/ pop up restaurant

Location: Kuwait City, Shaab Al Bahri

Area: 140 m2

Year: 2017

Status: Under Construction

San is a Japanese inspired contemporary coffee hub that is located on the ground floor in between two tall residential buildings. The design addresses issues created by the immediate surrounding context.

The first issue that was addressed was directing views. The local resident’s privacy, the client's experience, and the activities that took place on the ground floor were conflicting factors that were the driving force behind the design.

On the ground floor, The buildings' attendant hangs his laundry out to dry while there are children playing football or riding their bikes. Meanwhile, customers who are looking for a high end coffee experience will have to observe these activities.

The solution was to direct all views inward. Referencing classical Japanese housing typography, the cafe is designed around several courtyards. On the external walls, there is minimal glazing to address the resident’s privacy while the internal walls on the first and second floor are curtain walls that look onto a lush green courtyard.

The climate was another driving factor for the design. The careful placement of glazing also addresses the harsh Kuwaiti sun and energy consumption. Large windows are shaded with overhangs while the clerestory windows provide opportunities for light and for cross and stack ventilation.

 

INT SHOT.jpg
       
     
INT. SHOT2.jpg
       
     
INT. SHOT3.jpg
       
     
aerial shot.png
       
     
Section
       
     
Section
Ground Floor Plan
       
     
Ground Floor Plan
Mezzanine Floor Plan
       
     
Mezzanine Floor Plan